Over Ons—Murf/Murw

Murf/Murw werd opgericht in 2018 als fanzine. Sinds 2020 organiseren we een festival in Tilburg dat zich richt op theater, muziek, beeldende kunst en film.

Murf/murw

bn. (-er, -st), niet langer tot weerstand in staat, afgestompt, bereid alle tegenstand op te geven, lamgeslagen, week, door uitputting niet meer in staat tot verzet.

Binnen onze taal is een ontwikkeling gaande omtrent het woord murw. Tegenwoordig geven de meeste woordenboeken aan dat het woord dient te worden uitgesproken als [murf] in plaats van [murw]. [Murf] rolt namelijk net iets makkelijker van de tong. Wij zien deze verandering als metafoor voor een verandering binnen de samenleving. We kiezen steevast voor de gemakkelijke weg. Zijn we als samenleving ‘week’ geworden? Zijn we uitgeput of lamgeslagen? Het beste medicijn? Dat is het experiment! Wij zien het belang in van de makers die zich in culturele niches bevinden, die durven experimenteren, en hun eigen smaak als kompas gebruiken.

Wat is Murf/Murw?
Murf/Murw is een collectief van makers met achtergronden uit verschillende disciplines; beeldende kunst, theater, dans, muziek en film. Murf/Murw zet zich in voor de ontwikkeling en zichtbaarheid van experimentele cultuur. In Murf/Murw Magazine vragen we beeldend kunstenaars, schrijvers en andere makers te reageren op thema’s die tot de verbeelding spreken en tegen de actualiteit aanschuren. Tijdens het jaarlijks terugkerende Murf/Murw stadsfestival geven we experimentele muziek, film, beeldende kunst, theater en dans een podium in de binnenstad van Tilburg. We vragen makers uit verschillende kunstzinnige disciplines te reageren op het jaarlijkse festival thema. Zo wordt er gestimuleerd om nieuw werk te maken of bestaand werk in een nieuwe context te presenteren. Daarnaast moedigen we makers aan nieuwe samenwerkingsverbanden aan te gaan met kunstenaars uit verschillende kunstpraktijken.