Murf/Murw

myFACE
Laura A Dima
Laura A Dima My Face performance at Sexyland 008 high res – photo by Maarten Nauw copy
Kunst, Performance
Dag: Vrijdag, Zaterdag, Zondag
Locatie: Theater de Nieuwe Vorst
myFACE

Tijdens de performance betreden deelnemers de openbare ruimte, met siliconen gezichtsmaskers. Sommige maskers lijken identiek aan het gezicht van de kunstenaar, terwijl andere maskers vervormingen bevatten. Op hun toegewezen route maken de deelnemers video's en foto's met hun smartphones, die direct worden geüpload naar sociale mediakanalen.

Het doel van deze actie is om het systeem te misleiden, op zo'n manier dat algoritmes die worden gebruikt door sociale mediaplatforms en mogelijk door CCTV-camera's die in openbare ruimten zijn geïnstalleerd, de kunstenaar kunnen identificeren als een individueel persoon die tegelijkertijd op meerdere locaties aanwezig is. Dit creëert een glitch-achtig effect, dat breuken en vermenigvuldigingen introduceert binnen de anders geïndividualiseerde subjectieve identiteit die aan "Laura A Dima" wordt toegekend.

De MyFACE performance droeg actief bij door handtekeningen te verzamelen voor de "Reclaim Your Face" campagne, een Europees burgerinitiatief gericht op het verbieden van biometrische massasurveillance praktijken in de EU. De "Reclaim Your Face" campagne werd geïnitieerd door EDRi (European Digital Rights, Brussel) en Bits of Freedom in Nederland.